Interview with Bogdan Vizureanu – Chapter Lead @ING Bank Romania & Code4Romania co-founder

12 June 2020 news

Cine este Bogdan Vizureanu?

Salut

In prezent sunt in echipa ING Bank pe o pozitie de Chapter Lead si practic ajut cat pot de mult echipa care se ocupa cu dezvoltarea si mentinerea tool-ului BPM din banca. In acelasi timp lucrez de zor la introducerea mindsetului devops in organizatie. Tin mult si la Developer Experience si incerc sa contribui la imbunatatirea ei cat de mult pot.

In Code for Romania, sunt printre membrii fondatori, dar, din pacate, nu mai sunt la fel de activ precum colegii mei si nici pe departe cat mi-as dori sa fiu. Am fost implicat in proiectul meu de suflet: MonitorizareVot – ca dezvoltator si project lead. Acum intervin punctual cu cunostinte in zona de arhitectura software, development cycles si suport in zonele in care in care sunt in continuare knolwdge owner. Urmaresc sa fiu punctul de legatura intre comunitatea de developeri din ING si cea din Code for Romania. Urmeaza sa se intample cateva lucruri in zona asta. No spoilers 🙂


Ce te-a determinat să te implici în Code4Romania și când s-a întâmplat acest lucru?

Pentru mine personal (si pentru multi dintre colegii din Code4Ro) un moment critic a fost evenimentul tragic din Colectiv. Dupa o perioada de mahnire si furie interioara, cativa dintre noi au decis ca vor actiona. Bogdan Ivanel a venit cu ideea Code for Romania si la prima “auditie” mi-am dat seama ca era exact ce aveam si eu nevoie pentru a putea contribui la o societate chiar si un pic mai buna.


Am văzut că în perioada aceasta, Code4Romania a dezvoltat o serie de soluții digitale. Ne poți da mai multe detalii?

Începând cu primele zile ale lunii martie, cu puțin înainte de a începe oficial starea de urgență și în România, Code for Romania s-a organizat prin a identifica soluții specifice organizației în lupta cu efectele COVID-19. Astfel, am înființat Code for Romania Task Force, o divizie specială în cadrul Tech for Social Good care a lucrat în parteneriat cu Guvernul România prin ADR la 6 soluții digitale stirioficiale.ro, datelazi.ro, cetrebuiesafac.ro, diasporahub.ro, rohelp.ro, stamacasă.ro.

Soluțiile au fost puse gratuit la dispoziția statului, dezvoltate în regim de voluntariat de voluntarii Code for Romania. Toate costurile platformelor sunt acoperite integral de cei trei sponsori ai programului: Romanian American Foundation, ING Bank și Fundația Vodafone România. Cineceface.ro, cel de al șaptelea proiect Task Force dezvoltat de voluntari este susținut de către Patria Bank. Pe scurt, soluțiile dezvoltate au ajuns la 1 din 4 români adulți, conform datelor de monitorizare media, și sunt utilizate de 1 din 2 români adulți, conform datelor de trafic. Ba mai mult, cinci din cele șapte sunt și parte din “Digital Response to COVID19”, o listă de soluții open source recomandate de Comisia Europeană.


Cum te-a ajutat experiența din cadrul ING Bank România în generarea de soluții Code4Romania?

ING m-a ajutat (si, sa fim seriosi, ma ajuta continuu) sa inteleg cum functioneaza o organizatie de acest calibru. Care sunt challenge-urile si cum trebuie abordate niste solutii de dimensiuni mari, complexitate ridicata, secure si reliable. Sunt in pozitia de a coordona oameni si invat in fiecare zi sa o fac mai bine. Pot aduce un pic mai multa structura decat o faceam inainte si incerc sa fiu cat de eficient posibil in timpul pe care il dedic pentru Code for Romania.


Știm că vei susține un keynote în data de 11 iunie în cadrul DevTalks Reimagined. Ca tematică vei aborda “Stoic leadership” în contextul unui departament IT. Care au fost obstacolele și oportunitățile pe care le-ai întâlnit până în momentul de față, atât în cadrul companiei ING, cât și în Code4Romania?

Ideea temei ii apartine Deliei Albu care este foarte pasionata de subiect. Pasiunea ei e molipsitoare asa ca m-am vazut facand research imediat si am descoperit ca unele concepte sunt deja in comportamentul nostru. Imi place la nebunie cand rascolesc prin trairi si ganduri si reusesc sa le categorisesc, sa le pun in cutiuta lor si sa le pun o eticheta. (treaba asta suna mai bine in engleza 🙂 )

Oportunitati si obstacole sunt la tot drumul, dar mi-ar placea sa mentionez unul care este in tema talk-ului si pe care il consider din ambele categorii. Desi sunt in echipa ING de doi ani, primul an si jumatate a fost absolut plin de schimbari
majore in structura organizationala si parca am fost intr-un proces continuu de onboarding. Cumva primul pillar din talk-ul nostru a fost un pillar si pentru mine in perioada asta: “focus on what you can control”. Oportunitatea a fost sa fiu expus (in mod repetat) la schimbari si sa pot antrena tipul asta de gandire. Cred ca m-a ajutat foarte mult si cel putin eu ma simt parca un pic mai putin tensionat in fata unei schimbari.


Un mesaj în închiere pe care ai dori să-l transmiți către comunitatea IT?

Remember to be humble!

Eu cred destul de mult ca in industria asta suntem niste norocosi. Suntem privilegiati (chiar si in Romania): taxe, o piata care cere mult mai mult decat exista oferta (aici ma refer la knowledge si manpower) si poate cel mai recent exemplu – majoritatea dintre noi nu a primit lovitura pandemiei chiar din plin. Am reusit sa ne continuam activitatea fara un impact major.

Cred ca ne-ar fi util sa ne amintim mai des pozitia in care suntem, capacitatea intelectuala pe care o avem si potentialul de a face o schimbare pozitiva in jurul nostru.

 

Partners